BARF jídelníček neznamená jen maso, ale vyváženou a pestrou stravu

minulém článku jsme se věnovali úvodu do tématu BARF/barfování. Ukázali jsme si, proč a jak s takovým krmením začít u štěněte i dospělého psa. Dnes chceme upozornit na další souvislosti, které bývají často neprávem opomíjeny: psovité šelmy od přírody nepotřebují jenom maso, ale i řadu dalších výživných látek. Jinými slovy: odpovíme na otázku, proč nestačí psovi pouze naservírovat kus syrového masa, ale vyplatí se věnovat raw výživě větší péči.

Úžasný pes – nejlepší přítel člověka

Psi jsou začarovaní vlci. Nás lidi okouzlují znovu a znovu svou přátelskou povahou a věrností. Je to druh vnitřního napojení, které přetrvává tisíce let. Přitom však velmi často ze sebe vydávají víc, než od nás dostávají. Minimálně o krmení bychom měli trochu více přemýšlet a dělat si starost.

Každý extrém je nesprávný

Pes není jen požírač masa. Ale není také dozajista požírač suchého krmení. Obojí může dostávat, ale ne pouze a jen. Ten, kdo se zastává extrémů, bohužel nepřispívá k blahu a zdraví svého psa. Odkud se ale objektivně dozvědět, jak to dělat tedy správně? Zde se pomyslný kruh uzavírá: od vlků pochopitelně, oni nám mnohé prozrazují.

Jakpak tedy jí vlk?

Nejdříve vždy zpracuje vnitřnosti, nejen orgány jako játra, plíce a srdce, ale také střevo a žaludek s veškerým obsahem: natrávené části rostlin, listí, květů, ovoce a semena. Toto všechno také včetně živých enzymů, které jsou bohaté na vitamíny – především vitamín K a také vitamín B komplex. Jedná se zde o bakterie pocházející ze střev a žaludku kořisti, kterou pozřel. Prostřednictvím rostlin získá vlk velký počet sekundárních rostlinných látek, které používáme mnohdy i v léčitelství. A také dostává do těla antioxidanty. To jsou látky, které na sebe vážou volné radikály v těle, a jsou tím pádem nepostradatelné. Zabraňují totiž tvorbě zánětů nebo je alespoň potlačují. Svalovinu, tkáně, šlachy a kosti pojídají vlci samozřejmě také. Pokud najdou zralé bobule, vezmou si i ty.

Tohle všechno potřebuje vlk, tohle všechno potřebuje váš pes!

Ale ani při nejlepší vůli nejsme schopni podobným „divokým“ způsobem krmit našeho psa. Přesto si však zaslouží příprava jídla trochu více pozornosti, než jen nasypání konzervy, suchého krmení nebo pouze a jen maso. Pes si to zaslouží. Láska prochází žaludkem a správná výživa a pestré krmení je nejlepším lékem. To není nic nového. Pokud se tohoto držíme, ušetříme svému psovi i sobě mnohé starosti a trápení. Bez větší námahy je možné totiž obohatit krmení o všechny chybějící látky, které jsou nefalšované a sestavené dle potřeb a je možné je přidávat pohodlně do krmení.

Odměnou za správné krmení je lepší a delší život vašeho čtyřnohého kamaráda

Váš pes se vám odmění svou aktivitou, radostí ze života a dlouhým životem samotným. Pokud zvíře trpí nedostatkem, projeví se tento deficit vždy později v čase, a následky bývají tudíž rovněž se zpožděním. Nedostatečně vyživené tělo může dlouhý čas pracovat v nouzovém režimu, trpí tiše a často bez náznaku. Ale v určitý moment se poškození začne projevovat: potíže se zažíváním, s kůží nebo deformacemi kostí u mladých psů, toto jsou poškození na celý život. Zde začne závod o záchranu pomocí léků: velmi často je to však začarovaný kruh, ze kterého již není možné vystoupit, celoživotní útrapná cesta, pokud nejsou příčiny včas odstraněny.

Doporučené doplňky k barfování

Říkáte si: To zní dobře, ale jak mám tedy svému pejskovi dodat spolu s masem živiny, které potřebuje? Začněme přehledně tím základním:

PerNaturam Směs 30 bylin pro psy

Směs 30 bylin doporučujeme především kvůli jeho blahodárnému vlivu na psí imunitu. 100% přírodní mix obsahuje antioxidanty, enzymy i éterické oleje a tzv. balastní látky. Kromě toho podporuje i zdravé zažívání.

74_pernaturam-smes-30-bylin-doplnek-stravy-pro-psy

PerNaturam Zahradní směs

Zahradní směs je skvělá na zažívání, podporuje správnou peristaltiku střev a podporuje také vyprazdňování análních žláz.

98_pernaturam-zahradni-smes-pro-psy

PerNaturam Komplement Junior

Komplement Junior je důležitý pro správný vývoj štěněte, které potřebuje zvýšený přísun živin pro růst a vývoj kostí.

104_pernaturam-komplement-junior

PerNaturam Komplement Basis

Komplement Basis je jednak ideální doplněk pro barfery, který však lze používat i jako důležitou každodenní přísadu k suchým krmivům a ostatním kompletním krmivům.

80_pernaturam-komplement-basis

PerNaturam konopný olej

A jako poslední ze základních doplňků pro barfování tu máme konopný olej. Ten je výborný zejména na psí srst a kůži.

68_pernaturam-konopny-oplej-pro-psy-250ml

Potřebujete se poradit? Stačí se ozvat, rádi odpovíme na jakékoli dotazy.

hedvika-pomoc-s-nakupem-na-produkt-J

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz