Tzv. superpotraviny v BARF krmivech pro psy: které to jsou a co umí?

superfoods-superpotraviny-v-barf-krmivech

Není potravina jako potravina. Existují zdravé, zdravější, a pak jsou tu tzv. superpotraviny. Když říkáme, že BARF znamená zdravá, syrová a vyvážená psí strava, znamená to nejen maso, ale i ovoce a zeleninu. Dnes bychom se rádi zastavili právě u ovocno-zeleninové složky BARF a ukázali vám, jaké konkrétní přínosy mají „superpotraviny“ obsažené ve vyvážených krmivech od Natures Menu i v dalším sortimentu.

 brusinky

Brusinky

Brusinky mají vysoký obsah vitamínu C a rostlinné složky s vysokými antibakteriálními účinky. Jsou rovněž známé blahodárnými účinky na močové ústrojí: zabraňují totiž bakteriím ulpívat na stěně močového měchýře.

Prohlédnout nabídku krmiv BARF s brusinkami

 


 zeleny-caj

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje vysoký podíl antioxidantů, je to výborný pohlcovač volných radikálů a minimalizuje poškození buněk. Rovněž se zelenému čaji připisuje schopnost potlačování rakovinných buněk tím, že dokáže přerušit jejich růstový cyklus a buňku zahubit. U zeleného čaje byly zjištěny také protizánětlivé schopnosti.

Prohlédnout nabídku krmiv BARF se zeleným čajem

 


spenat

Špenát

Kdo by si při slovu špenát nevybavil slavného Pepka námořníka. Špenát má nízký glykemický index a vysoký podíl železa. Obsahuje také vlákninu, kalcium, kalium a další vitamíny.

Prohlédnout nabídku krmiv BARF se špenátem

 


sladke-brambory

Sladké brambory

Sladké brambory (batáty) mají střední glykemický index a jsou také přirozeným, zdravým uhlohydrátem. Batáty jsou plné vitamínu B, magnézia a obsahují i karotenoidy.

Prohlédnout krmiva, kde hrají roli sladké brambory

 


yucca

Juca

Rostlina juca (yucca) pomáhá tělu odstraňovat přirozeným způsobem toxiny, podporuje zažívání. Obsahuje významné množství vitamínu C, betakaroteny, kalcium, železo, mangan, magnézium, fosfor, protein, niacin a například i vitamín B.

Prohlédnout nabídku krmiv BARF s rostlinou Juca

 


quinoa

Quinoa

Tato rostlina s českým názvem merlík čilský (chilský) je ceněná především pro svá semena. Ta jsou zdrojem řady vitamínů – např. thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu či vitamínu C. Quinoa má nízký glykemický index a díky tomu dobře a na dlouho zasytí.

Prohlédnout nabídku krmiv s quinoou

 


mrkev

Mrkev

Mrkev je známou zdravou potravinou. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, zejména jde o beta-karoteny. Je bohatá na vlákninu a antioxidanty. Dále obsahuje vitamíny A, B1, B3, B5 a B9, C a E. A přitom byste řekli, že je to jen obyčejná mrkev. Kdepak!

Prohlédnout nabídku krmiv, kde je mrkev

 


dynova-seminka

Dýňová semínka

Malá, ale (skoro) kouzelná. Přesně tak bychom mohli charakterizovat dýňová semínka. Proč? Protože v nich najdeme minerály, zinek, vitamín E, vitamíny B a hodně bílkovin. Mají pozitivní vliv na ledviny a jsou přírodním lékem proti tasemnicím a jiným parazitům.

Prohlédnout nabídku krmiv, kde jsou dýňová semínka

 


kokos

Kokos

Toto tropické ovoce v nás vyvolává pocit dálek, moře a dovolené. Kromě toho jde však o zdravou potravinu. Obsahuje vápník, vlákninu a bílkoviny. Kromě toho v něm najdeme i draslík, vitamíny B a C.

Prohlédnout nabídku krmiv, kde je kokos

 


chia-seminka

Chia semínka

Chia semínka jsou produktem šalvěje hispánské a jsou bohatá na vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ale to není všechno, protože v chia semínkách najdeme i vitamín A, C, železo a hořčík (magnézium).

Prohlédnout nabídku krmiv, kde jsou chia semínka

 


morske-rasy

Mořská řasa

Mořské řasy se do superpotravin řadí kvůli velmi vysokému obsahu minerálních látek. Výživově jde o jedny z nejhodnotnějších potravin. Čistí od toxických látek, jsou zdrojem jódu a lehce stravitelných bílkovin.  

Prohlédnout nabídku krmiv, kde je mořská řasa

 


maliny

Maliny

Kdo by neznal krásně sytě růžové plody ostružiníku maliníku – maliny. Najdeme v nich hodně vlákniny, vitamín A, vitamín C, draslík, vápník a hořčík. Mají také velmi dobré antioxidační účinky.

Prohlédnout nabídku krmiv, kde jsou maliny

 


hroznove-seminko

Hroznové semínko

Hroznová semínka jsou velmi zdravými antioxidanty. Způsobují to látky, které označujeme jak proanthokyanidy. Hroznová semínka působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním.

Prohlédnout nabídku krmiv s hroznovým semínkem

 


cerveny-rybiz

Červený rybíz

Rozšířením běžný, vlivem na zdraví výjimečný. Obsahuje totiž hodně vitamínu C a posiluje obranyschopnost organismu. Dále stojí za zmínku vysoký obsah vápníku, železa (podpora krvetvorby) a manganu a hořčíku (srdeční funkce).

Prohlédnout nabídku BARF krmiv s červeným rybízem

 


turin

Tuřín

Tuřín je velmi lehce stravitelný zdroj minerálních látek a stopových prvků. Obsahuje vitamín A, B, C, draslík, vápník, síru a vlákninu. Má protirakovinné účinky a podporuje správné fungování imunitního systému. 

Prohlédnout nabídku BARF krmiv s tuřínem

 


hrasek

Hrášek

Tato luštěnina (známá jako hrách setý) je bohatá na bílkoviny, vlákninu i sacharidy. Kromě toho v něm najdeme kyselinu listovou, vitamíny ze skupiny B, vitamín C, E a K a minerální látky jako např. draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek a železo. Že je to docela dlouhý výčet? Souhlasíme. Výsledkem je, že tato superpotravina podporuje obranyschopnost organismu, má antioxidační účinky a také dobře zasytí. Paráda!

Prohlédnout nabídku BARF krmiv s hráškem

 


jablka

Jablka

Jablíčka jsou nabitá vlákninou a vitamínem C, dále obsahují i železo, měď, zinek, vápník, draslík, hořčík a křemík). Toto ovoce má antioxidační účinky, pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle a působí i na dobrou funkčnost ledvin a svalů.

Prohlédnout nabídku (BARF) krmiv s jablky

 


mata

Máta

Máta peprná podporuje činnost trávicí soustavy a střev, posiluje imunitní systém a má také příznivé účinky na dýchací soustavu. Obsahuje silice mentolu a menthonemu.

Prohlédnout nabídku krmiv s mátou

 


zelene-fazolky

Zelené fazolky

Zelené fazolky jsou vlastně nedozrálými plody velkých fazolí. Obsahují železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, vitamíny B, vlákninu, vitamín C a řadu dalších látek. Mají výborné antioxidační účinky.

Prohlédnout nabídku BARF krmiv s fazolkami

 


svestky

Švestky

Švestkový strom najdete na skoro každé venkovské zahradě. A naši předkové, kteří je vysadili, dobře věděli proč. Je v nich široká škála vitamínů ze skupiny B, hodně vlákniny, kyselina chlorogenová a kyselinu ursolová. Dále obsahují vitamín K, draslík a železo.

Prohlédnout nabídku BARF krmiv se švestkami

 


boruvky

Borůvky

Běžné lesní ovoce s mimořádně blahodárnými účinky na zdraví. Jsou plné antioxidantů (dokonce prý jde o jeden z jejich největších přírodních zdrojů), vitamínu C a železa. Posilují imunitní systém a zrak. Dále obsahují i mangan a vitamín K.

Prohlédnout nabídku BARF krmiv s borůvkami

 


vlasske-orechy

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jistě znáte. Ale věděli jste, že patří mezi nejstarší potraviny (na lidském) jídelníčku na světě? Vlašské ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a sacharidy. Jsou bohaté na vitamín E1, B1 a 6, kyselinu listovou, hořčík a zinek. Podporují funkci nervového systému a svalů, imunitní a kardiovaskulární systém. Železo navíc podporuje krvetvorbu. Vidíte – zmiňujeme je jako poslední superpotravinu, ale víc než kdy jindy platí anglické last, but not least.

Prohlédnout nabídku BARF krmiv s vlašskými ořechy

 

superfoods-stolek

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz