Co je BARF strava a proč tak začít krmit i vašeho psa?

Jestli máte rádi svého čtyřnohého kamaráda, určitě chcete, aby byl zdravý, a dlouho jste se společně těšili ze života. Nejen v lidském životě platí, že jste to, co jíte. Není proto žádným překvapením, že zdravá strava je mnohem lepší než nezdravá. Jenomže co to znamená v praxi? Zdravá strava = přirozená strava ve správném množství. A právě o tom je barfování.

Zkratka BARF a její význam

BARF je zkratkou počátečních písmen slov:

  • Bones and Raw Food (kosti a syrová strava)
  • Biologically Appropriate Raw Food (biologicky vhodná syrová strava)

Někdy se také setkáváme pouze se samotnými termíny Raw Feeding nebo Raw Diet.

Co je pro psa přirozené…

Bernardýn, pudlík, kokršpaněl, bostonek, německý ovčák, čivava nebo vesnický voříšek – všichni psi a pejsci pocházejí z vlka. I ten nejmenší mazlík je od přirozenosti šelma (dobře, ti malí jsou šelmičky, ale stejně!). Tisíce let po boku člověka z nich udělaly naše nejvěrnější přátele: mají skvělou povahu a skočili by pro nás i do ohně. Na jejich přirozeném jídelníčku se však nezměnilo vůbec nic. Zkrátka a jednoduše, jsou to masožravci. Základ jejich jídelníčku vždy tvořilo maso, kosti a vnitřnosti a pak to, co posbírali při své cestě krajinou a lesem: byliny, kousky zeleniny a sem tam ovoce.

… A co není

Přirozené pro psa není to, co bylo jakkoli uměle zpracované, upravené či modifikované (konzervanty, barviva, příchutě, dochucovadla…). Přirozená není ani strava založená na obilovinách (základ většiny granulí) či rýži. Proč to všechno vlastně píšeme? Protože když dlouhodobě dáváte svému psovi to, co je pro něj v podstatě cizí, má to negativní dopady na jeho zdraví i kvalitu a délku života.

Dobře, jak tedy dál?

Možná si teď říkáte, že zajistit vašemu pejskovi přirozenou stravu musí být hrozně komplikované a náročné. Máme však dobrou zprávu: vůbec není, tlapku na to! Můžeme vám dokonce slíbit, že to nebude náročnější než krmení granulemi nebo konzervami. Řešením je kompletní BARF krmivo, se kterým vám půjde krmení psa přirozenou stravou jedna dvě. Ale vezměme to hezky popořádku.

Tajemství úspěchu: mražený BARF

Kdybyste měli každý den běhat do řeznictví pro čerstvé maso, uběhali byste se. Stejně tak připravovat každý den směs masa, kostí, vnitřností a vlákniny by bylo časově náročné a pracné. Naštěstí existuje něco, co vám všechny ty útrapy ušetří. Jsou to kompletní mražená BARF krmiva, která mají formu kuliček, nuget nebo plátků. Skvěle se dávkují a obsahují (opravdu!) vše potřebné, takže už nic dalšího nepotřebujete.

Zkrátka a jednoduše, takové krmivo je kompletní, přirozené, vyvážené a navíc skvěle chutná. Existuje několik typů, které jsou speciálně navrženy pro různé psy s růzkou aktivitou – od štěňat přes běžné návyky až po nefalšované psí atlety nebo seniory. Protože jde o mražené krmivo, zachovává si všechny živiny i psímu zdraví prospěšné látky – a to stoprocentně bez jakýchkoli konzervantů.

Jak začít barfovat?

Možná vás překvapí, jak je to snadné. Pokud máte dospělého pejska a chcete přejít na raw stravu, doporučujeme začít finskými BARF kuličkami nebo plátky Mush Vaisto ve světle zeleném balení (hovězí, kuřecí a krůtí). Ty jsou přímo navrženy tak, aby přechod na syrové krmivo byl pro vašeho čtyřnohého kamaráda co nejjednodušší. Prodáváme je ve dvou baleních: 800 g (pro menší psy) a 10 kg (pro větší psy). Některá balení Vaisto jsou i po 3 kg (modré a šedé).

mush-vaisto-svetle-zelene-idealni-barf-pro-zacatek-barfovani

Jinou možností je sáhnout po britských BARF nugetkách od Natures Menu, dávat jich pár vašemu čumáčkovi jako předkrm ke stávajícímu krmivu a postupně jejich počet navyšovat. Prodáváme je v baleních po 1 kg (hovězí, jehněčí, kachní, králičí, krůtí a krůtí/husí).

natures-menu-country-hunter-dealni-barf-pro-zacatek-barfovani

BARF jídelníček pro štěňata

V případě, že máte štěňátko (nebo štěňátka), je možné začít s barfováním již od 3. týdne konce jeho života. Průběžně je vhodné štěňátko odčervovat šetrnou odčervovací pastou. Věřte nám, z pohledu jídelníčku pro něj nic lepšího udělat nemůžete – a ono to dobře pozná. V nabídce BARFu pro psí juniory máme dva speciální produkty: Mush Vaisto Puppy (800 g) a Natures Menu Country Hunter Raw Nuggets pro štěňata (1 kg).

barf-jidelnicek-pro-stenata-nejlepsi

Do kompletního BARFu už nemusíte nic přidávat

K mraženému BARFu od Mushe i Natures Menu už nemusíte vůbec nic přidávat – ani štěňatům, ani dospělým psům. Jsou zkrátka připravené k servírování tak, jak jsou. Obsahují maso, kosti, vnitřnosti, vlákninu i ovoce a zeleninu ve správných poměrech. Stačí odebrat potřebné množství, nechat je rozmrazit a je to.

Přesto – i psi jsou inviduality, a tak jim můžete zpestřit i BARF tím, co mají rádi. Některý miluje vajíčka, jiný maliny a další třeba borůvky nebo sýr Feta, který je výborný pro trávení a tvorbu střevní mirkoflóry. Mňam!

Pokud chcete, máme pro vás připraven i široký sortiment doplňků psí stravy PerNaturam. Ty jsou šetrně vyráběny z přírodních zdrojů. Například doporučujeme kostní moučku, pro štěňata Komplement Junior nebo kolostrum.

Jak často krmit BARFem a v jakých dávkách

Pro psy je ideální, když dostanou krmení dvakrát denně. Jednoduše jen rozdělíte krmnou dávku na dva díly a je to. Ale každý pejsek je individuální (jako my, lidé), a proto doporučujeme vypozorovat, co je pro toho vašeho nejlepší.

A množství? Dospělý pes by měl dostávat takovou porci, která přibližně odpovídá 2 – 5 % jeho hmotnosti. Doporučujeme začít přibližně se 2,5 % a případně dávku snížit nebo naopak zvýšit. Sledujte, zda má stále na „omak“ citelná poslední žebra. Ale nijak se nestresujte, zkuste vše brát částečně jako zábavu. Pro psy je důležitá i pestrost stravy.

Existují i BARF tabulky – jako například tato od Mushe pro štěňata, kde „k.“ znamená počet kuliček (nugetek). Jedna kulička cenově vychází na 4,5 Kč.

pocet-kulicek-pro-stene-mala

pocet-kulicek-pro-stene-velka

Kolik stojí jídlo pro vašeho nejlepšího přítele

A jak je to s cenou kvalitního BARFu pro dospělé pejsky? Třeba pro takového čtyřkilového jezevčíka vychází jednodenní cena za to nejlepší krmení, které mu můžete dát, na 17 korun. U bostonka (jako jsou ti naši) pak na cca 33 korun. Je to moc peněz za kvalitní jídlo pro nejlepšího přítele? Určitě ne.

orientacni-cena-krmiva-na-den

Možná vás napadne: Nevyšlo by levněji koupit přímo syrové maso a krmit pejskovi to? Nevyšlo, a to z několika důvodů:

  1. Krmené maso by mělo být kvalitní, žádný odpad z nuceného výseku – a to něco stojí.
  2. Samotné maso jako takové nestačí, musí být doplněno buď o přísady (olej, kosti, vnitřnosti, zelenina, masokostní moučka apod.) nebo kompletní přílohu.

To je sice možné, ale poměrně dost pracné (takže rozhodně ne zadarmo). A když k tomu připočtete cenu za přílohu, dostáváme se na v podstatě stejnou částku, jako je kompletní mražený BARF od Mushe nebo Natures Menu.

Ano, kvalitní strava něco stojí, ale to platí i pro lidi. A ruku na srdce: my víme, že zrovna u vás pejsek rozhodně není nějaká věc na hlídání, ale opravdový člen rodiny.

Změny po přechodu na syrovou stravu

Většina pejsků snáší přechod bez problémů. Někdy se sice může stát, že zpočátku může vyvrhnout nestrávené kostičky, nebo mít mírné žaludeční obtíže. To je však úplně normální a přejde to přibližně během jednoho týdne. Pozitivní změny jsou však zásadní a dlouhodobé:

  • výrazně lepší zažívání
  • silnější imunita
  • zdravější srst a kůže
  • zdravější váha
  • větší radost ze života
  • víc energie
  • žádný zubní kámen a zdravější dásně

Zkrátka a dobře: když budete krmit svého psa tím, co je pro něj přirozené, bude mít lepší a delší život plný radosti. A my si myslíme, že to za to stojí! Máte jakékoli dotazy nebo se chcete poradit? Sem s nimi, rádi to uděláme. Stačí zavolat nebo napsat Andree :-)

hedvika-pomoc-s-nakupem-na-produkt-J

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz