Tajemství dokonalé péče o psí a kočičí srst

Péče o domácího mazlíčka znamená kromě krmení, venčení a pravidelných návštěv veterináře například také péči o srst. Dnes bychom se rádi zaměřili právě na tuto oblast. Pozornost bude věnována koupání, česání, vysoušení a mimo jiné nejnovějším trendům. Možná vás opravdu překvapí.

Proč je nutné udržovat psí a kočičí srst v pořádku

Už letmý pohled na srst zvířete prozradí mnohé o jeho kondici. Odráží péči, kterou mu věnujeme, jeho zdravotní stav a v neposlední řadě také kvalitu stravy. Značná porce bílkovin, které zvíře denně přijímá, má přímou souvislost právě s kůží a srstí. Víte, že na podporu psí a kočičí kůže a srsti existují i vhodné doplňky stravy a vitamíny?

U lidí platí, že čistota je půl zdraví. Jak je tomu u zvířat? I ona vyžadují pravidelnou péči. I když – pokud je řeč například o koupání, zrovna zde platí, že méně je více. „Velká“ koupel, kdy je použit speciální psí šampón nebo i kondicionér, by měla probíhat jen několikrát do roka v závislosti na typu srsti psa nebo kočky. U domácích mazlíčků se v každém případě vyvarujme použití kosmetiky pro nás lidi. Čtyřnozí přátelé totiž potřebují přesně takovou, která je uzpůsobena jejich potřebám. Jejich kůže má totiž jiné pH.

Pepe Dry Room 4

Srst už na první pohled hodně vypoví o zdravotním stavu psa

Používejme pouze kosmetiku pro psy a kočky, ne pro lidi

Nesprávně vybraná kosmetika nebo příliš časté koupání totiž mohou poškodit přirozený film na zvířecí kůži, který ji účinně chrání. Dochází pak k oslabení imunity a čtyřnozí přátelé jsou náchylnější k onemocnění. Jak tedy najít správnou míru čistoty a hygieny našich psích a kočičích kamarádů?

Poctivá odpověď musí zohlednit tyto skutečnosti:

  1. Náročnost péče je velmi úzce spjata s druhem srsti psa a kočky. Základními druhy srsti jsou: hladká (dobrman), hrubá (hrubosrstý jezevčík), kudrnatá (curly coated retriever), podsaditá (německý ovčák, dlouhá/hedvábná (afghánský chrt), speciální (např. komondor – ten má nejvíce srsti ze všech psů), srst štěněcí a citlivá (zejména u starších psů).
  2. Záleží na aktuálním stavu zvířete – zda právě přišlo totálně zablácené z podzimní procházky nebo jde o psího či kočičího aristokrata, který tráví většinu času na podušce.
  3. Pokud se blíží výstava, nároky na vzhled mazlíčka mohou být rázem podstatně vyšší než obvykle. Určitě to znáte.

Pravidelné vyčesávání a kartáčování je základ

Základem je pravidelné česání a kartáčování. Liší se v závislosti na plemeni. V některých případech stačí 1x týdně – např. u již zmíněného hrubosrstého jezevčíka nebo německého ovčáka. Naopak takový kokršpaněl potřebuje vyčesat prakticky každý den. U koček je to podobné: krátkosrstá plemena vyčesáváme cca jednou týdně, dlouhosrstá téměř každý den.

Když se češe srst, chlupy létají všude. Nebo to může být jinak?

Pokud máte zahradu nebo dvorek a počasí to dovolí, pravděpodobně svého pejska nebo kočku vyčesáváte tam. Zkrátka jde o to, že z nich „létají chlupy“. Ty se pak zachytávají na oblečení a na celé řadě dalších míst. Problém nastává, když jsou venku nepříznivé podmínky nebo když vyčesávání zkrátka musí probíhat doma, protože jinde to nejde. Představte si, že svého psa nebo kočku můžete pohodlně vyčesávat doma a chlupy se nebudou rozlétávat všude po pokoji. Už jste slyšeli o Pepe Abs Fur?

Mimořádně promyšlené zařízení Pepe Abs Fur kombinuje 3 zařízení v 1:

  1. Lapač srsti
  2. Sušička/fén
  3. Interiérový čistič vzduchu

Tato multifunkční jednotka péče o domácí mazlíčky na trhu jen těžko hledá konkurenci. Pokud máte problémy s alergiemi, poletujícími zvířecími chlupy nebo sušením zvířecí srsti, v Pepe Abs Fur získáte neocenitelného pomocníka.

Pepe Abs Fur 15

Vyčesávané chlupy letí přímo do sběrného koše Abs Fur. Ten se velmi snadno vyjme a vyčistí

Mytí psů – šamponem pouze několikrát do roka, vodou klidně běžně

Vraťme se ještě na chvíli k mytí psů. Již jsme zmiňovali, že mytí pomocí šampónu nebo dokonce kondicionéru by mělo být na pořadu dne spíše zřídka – pouze několikrát do roka. To však neznamená, že (zejména) pes nepřijde do kontaktu s vodou ve vaně či sprše. Občas se zkrátka zamaže, a pak je potřeba umýt jej vlažnou vodou (nebo v létě studenou). A pak zákonitě přichází na řadu také sušení. I váš pes má jistě zkušenost s ručníkem, osuškou nebo fénem. Co kdyby ale celé sušení šlo zařídit výrazně pohodlněji a efektivněji?

Sušení psů pohodlné jako nikdy předtím pro zvíře i pro vás

Představujeme vám naprosto senzační jihokorejské sušičky na psy a kočky Pepe Dry Room Pro. Slovo Pro není v jejich názvu náhodou. Představují nejen skvělé řešení nejen pro sušení srsti pro chovatele, kteří věnují srsti svých mazlíčků mimořádnou péči, ale velmi zajímavou možnost, jak zvýšit komfort (well-being) psů a koček např. v zimním období nebo naopak v parném létě.

Pepe Dry Room

Pro každého něco, ať je zvířátko menší nebo větší

Pepe Dry Room 12

Dry Room 100 Pro splňuje požadavky i těch nejnáročnějších koček

Funkce těchto sušiček jsou doslova mimořádné a myslíme si, že překvapí i zkušené chovatele. Psům a kočkám jsou ušité na míru a přesně reagují na jejich i vaše potřeby.

Co bychom chtěli vyzdvihnout?

  • Pohodlí a bezpečnost zvířete je na prvním místě. Zařízení není uzavřené, mezi dvířky a stěnou je mezera.
  • Vzduch nefouká zvířatům do obličeje. Navíc jde o množství proudícího vzduchu a ne o sílu jeho proudu.
  • Sušička je mimořádně tichá.
  • Skvělé a rovnoměrné vysušení srsti, které byste fénem dosahovali jen obtížně, je zde standardem.
  • Téměř kouzelná savá podložka rychle absorbuje vlhkost z tlapek a bříška, a tak je pomáhá vysušit prioritně.
  • Nastavená teplota nekolísá, což je pro zvíře mnohem příjemnější než u běžných zařízení tohoto zaměření.
  • Sušičky mají řadu programů, které využijete při různých příležitostech – od mimořádně komfortního sušení s upozorněním na čas kartáčování přes zahřátí po zimní procházce až po program, který sušičku sám vyčistí.

Sušičky Pepe Dry Room 100 Pro jsou určeny pro psy menších plemen a kočky, pro středně velká plemena (např. kolie) je určen model 300 Pro . Od modelu 100 se liší pouze svou velikostí, ovládání i funkce jsou identické.

Která barva se bude líbit nejvíc?

Možná si kladete otázku, zda si váš pejsek či kočka sušičku Pepe oblíbí. Teď přijde to nejlepší: víte, že zařízení je koncipováno i jako boudička? Stačí mít otevřená dvířka a pejsek nebo kočka ji může využívat jako pelíšek. U modelu Dry Room Pro 100 je na výběr z bílé, růžové a černé varianty. Model 300 nabízíme v bílé a stříbrné/metallic. Co myslíte, která se podle vás bude nejvíc hodit do vašeho interiéru?

Pepe Dry Room 1

Decentní, funkční, stylový, praktický. Přesně takový by design měl být

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz