Milí přátelé, s ohledem na státní svátky odesíláme mražené jen 29.4. a 6. 5. Ostatní sortiment v běžném režimu.

Psí a kočičí imunita je mimořádně důležité téma. Víte, jak ji podpořit?

Mít čtyřnohého přítele je velká věc. Znamená to spoustu radosti i spoustu odpovědnosti. Je krásné vidět štěně či kotě vyrůstat, učit se nové věci, mít radost ze života. Pokud čtete tyhle řádky, určitě i vy chcete pro svého mazlíčka (nebo mazlíčky) to nejlepší. Podzim s sebou přináší výzvy pro imunitní systém nejen lidský, ale i ten psí a kočičí. Pojďme se na toto aktuální téma podívat trochu podrobněji.

Co je imunita a proč je důležitá?

Imunita je schopnost organismu bránit se proti infekcím, chorobám a obecně patogenům z vnějšího i vnitřního prostředí. Imunitní systém je složitý a zahrnuje celou řadu prvků od jednotlivých buněk až po celé orgány. Imunitní systém musí umět přesně rozpoznat co do těla patří a co ne.

Imunitu dělíme na přirozenou (okamžitá obrana proti patogenům, např. kůže, sliznice apod.) a adaptivní(vyvíjí se během života, vytváří se tzv. imunitní paměť).

Imunita velmi úzce souvisí s výživou. Když je oslabená, velmi často se to projeví špatným zažíváním (například průjem), problémy se srstí. Charakteristickým znakem u zvířat s oslabenou imunitou bývají i zanesené uši.

Na čem imunita závisí?

Faktorů, které ovlivňují imunitu, je celá řada. Mezi hlavní patří například tyto:

  • Věk: Imunita štěňat a koťat (a psích i kočičích seniorů) je obvykle slabší než u dospělých jedinců. Postupně se imunitní systém vyvíjí a zlepšuje, což to umožňuje dospělým psům lépe bojovat s infekcemi.
  • Výživa: Kvalitní a vyvážená strava s dostatečným přísunem vitamínů a minerálů má na imunitní systém blahodárný vliv.
  • Životní styl: Přiměřená fyzická aktivita a dobré podmínky pro život podporují správnou funkci imunitního systému.
  • Genetika: Také genetické faktory hrají v síle imunitního systému svou roli.

Význam vitamínu C pro psí a kočičí imunitu

Vitamín C je důležitý nejen pro člověka, ale i pro další savce – včetně psů a koček. Mimo jiné se podílí na zdraví tkání a chrání buňky před oxidativním stresem. Ačkoli si psi a kočky vitamín C umí sami syntetizovat (lidé nikoli), mohou nastat situace, kdy je jeho potřeba vyšší než obvykle. Podzim a zima jsou typickými příklady takových období. Ohroženými skupinami jsou zejména štěňata a koťata a psí i kočičí senioři, mimo to pak velmi aktivní psi a psi/kočky vystavení zvýšenému působení stresu. Za nás velmi doporučujeme PerNaturam šípkový prášek.

Význam kolostra pro psí a kočičí imunitu

Kolostrum je první mateřské mléko. Vytváří se během prvních dnů po porodu a obsahuje velmi vysoké koncentrace protilátek, bílkovin, vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro život štěňat a koťat (respektive novorozenců).

Kolostrum poskytuje (nejen) štěňatům a koťatům protilátky, podporuje zdraví trávicího systému a díky vysoké výživové hodnotě podporuje růst a vývoj. Je ideálním doplňkem například i pro zvířata, která jsou v rekonvalescenci a v neposlední řadě i pro starší jedince.

V naší nabídce najdete kolostrum hned ve třech formách: tekuté, v prášku a v kapslích. Všechny tři varianty jsou také od německé značky PerNaturam. Máme je vyzkoušeny jak na štěňatech, tak na starších psech. Nedáme na ně dopustit.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz