Milí přátelé, s ohledem na státní svátky odesíláme mražené jen 29.4. a 6. 5. Ostatní sortiment v běžném režimu.

Nejlepší žvýkací pamlsky pro psy: uklidní i vyčistí zuby a dásně

Dnes věnujeme pozornost důležitému fenoménu, který však zcela neprávem často zůstává opomíjen. Je jím psí žvýkání. Týká se všech věkových kategorií psů, mimořádně důležité je však pro štěňata a mladé psy. Nicméně jak uvidíme dále, i pro dospělé psy a psí seniory má žvýkání svůj nezastupitelný význam.

Správný vývoj čelistí ve fázi růstu psa

Podobně jako u lidí, také u psů je fáze růstu klíčová pro správný vývoj čelistí, zubů a žvýkacích svalů. Žvýkání u štěňat a mladých psů stimuluje čelistní kosti, posiluje žvýkací svaly a v neposlední řadě také pomáhá udržovat čisté zuby.

Snižování psího stresu: kousej do pamlsku, ne do pohovky

Stres negativně ovlivňuje jak psí zdraví, tak i psí chování. Nadmíra stresu se může projevit různými způsoby, například neklidem, destruktivními sklony (ohryzaný nábytek a vybavení domácnosti/zahrady) či dokonce agresivitou.

Žvýkání pamlsků má relaxační účinek a psy uklidňuje. Během žvýkání se totiž uvolňují endorfiny, kterým se někdy říká „hormony štěstí“. Endorfiny uvolněné žvýkáním pomáhají snižovat míru stresu a zlepšují psům náladu. Psi jsou pak klidnější a je méně pravděpodobné, že rozkoušou i to, co nemají.

Lepší dentální hygiena znamená méně problémů se zuby a dásněmi

Čistota je půl zdraví. Zdravé zuby a ústní dutina jsou důležité pro celkový zdravotní stav a pohodu psa. Žvýkací pamlsky díky svému povrchu dokážou odstraňovat zubní plak a působí tak preventivně proti usazování zubního kamene.

Pravidelné žvýkání vhodných pamlsků také pomáhá k lepšímu prokrvení dásní, což se pak pozitivně projevuje na jejich stavu – a přeneseně pak i na stavu zubů. Psí chrup tak má šanci být v dobré kondici.

V neposlední řadě žvýkání podporuje produkci slin. Ty udržují ústní dutinu vlhkou a pomáhají odplavovat bakterie a zbytky potravy.

Jaké zdravotní komplikace může způsobit nedostatečná péče o zuby a dásně?

Pojďme se na malou chvilku zastavit u konkrétních problémů, kterým žvýkání u psů může předcházet.

Zubní plak a zubní kámen: Zubní plak je povlak (film) obsahující sliny, zbytky potravy a bakterie žijící v ústní dutině. Ukládá se na povrchu zubů a pokud není odstraňován (například žvýkáním pamlsků), může postupně mineralizovat a vytvářet tzv. zubní kámen. Ten pak může dráždit dásně a vést k zánětům.

Zánět dásní (gingivitida): Nedostatečná hygiena ústní dutiny a hromadění bakterií způsobují zánět dásní. Ten se projevuje zarudnutím, otoky a krvácením. Zánět je nepříjemný a bolestivý. Pokud není zánět léčen, může postoupit do závažnější formy, kterou je parodontitida.

Parodontitida: Parodontitida je pokročilá a závažnější forma zánětu dásní. Postihuje tkáně kolem zubu a může vést až k jeho vypadnutí či velmi vážným infekcím.

Zápach z tlamičky: Právě zde má kořeny spojení „psí dech“. Nedostatečná hygiena může způsobovat nepříjemný zápach z ústní dutiny psa. Pravidelné žvýkání pamlsků může v této záležitosti pomoci.

Ztráta zubů: O tomto problému jsme se zmiňovali již v souvislosti s parodontitidou. Ztráta zubů (nebo i „pouhá“ bolest dásní) může výrazně omezit schopnost psa správně přijímat potravu, a to následně negativně ovlivňuje zažívání i kvalitu jeho života.

Pamlsky jsou důležitá doplňková péče

Ačkoli jsou žvýkací pamlsky mimořádně šikovným pomocníkem v péči o psí chrup, neměly by být jedinou formou péče. Proto bychom neměli zapomínat na pravidelné čištění psích zubů a samozřejmě i na pravidelné preventivní prohlídky u veterinárního lékaře.

Jaký žvýkací pamlsek je ten pravý?

Žvýkací pamlsky se od ostatních psích pamlsků (například výcvikových) liší zejména tvrdostí a strukturou. Z povahy věci je potřeba, aby vydržely výrazně déle než jedno kousnutí.

  1. Základem je, aby pamlsek byl kvalitní, přírodní. Takový pamlsek je bez přidaných umělých látek, barviv a konzervantů. Zbytečná „chemie“ u psů může způsobovat alergie nebo jiné nepříznivé reakce. Ideální pamlsky jsou ty, které připravila sama příroda.
  2. Správná struktura povrchu pamlsku pomůže díky svým mechanickým vlastnostem odstraňovat plak a usazeniny zubního kamene.
  3. Velikost a tvrdost pamlsku volte s ohledem na věk psa a jeho schopnosti kousat. Například štěňata a malí psi by měli dostávat o trošku menší a měkčí pamlsky než dospělí a velcí psi, kteří mají silnější skus. Jedním dechem však dodáváme, že zrovna tahle oblast je hodně individuální. I někteří malí psi ocení velmi pevné pamlsky a poradí si i s většími pamlsky.
  4. Je důležité, aby se žvýkací pamlsky nerozpadaly na nebezpečné malé kousky, které by pes mohl vdechnout nebo špatně spolknout.

Pamlsky, které doporučujeme na základě vlastní zkušenosti

Rádi bychom vám teď představili žvýkací pamlsky, které splňují všechna náročná kritéria. Sami je dáváme našim psům a z vlastní zkušenosti je doporučujeme. U BARF pamlsků doporučujeme, aby pejsek před podáním takového pamlsku již měl zkušenost s BARF stravou. Jak začít s BARFem doporučujeme tady.

Jemné jehněčí kosti (Graf BARF)

17001809 Graf BARF jemně mleté jehněčí kosti

Tento pamlsek je vyroben z jemně namletých jehněčích prsních kostí a žeber. Tento výrobek je na pomezí pamlsku a doplňkového krmiva, které se používá jako základ pro kompletní BARF menu. Jehněčí kosti jsou ideální pro velmi malá plemena, psí juniory a také seniory.

Ukázat pamlsek

 

Telecí hrudní kost (Graf BARF)

17000217 Graf BARF telecí hrudní kosti

Ideální přirozený pamlsek pro menší psy, mladé psy i psí seniory. Telecí kosti jsou mnohem křehčí než velké hovězí kosti a díky tomu si s nimi poradí i malé psí tlamičky.

Toto je BARF pamlsek a před podáváním je nutné jej rozmrazit. Hmotnost pamlsku: cca 105 g, velikost cca 10x2,5 cm.

Ukázat pamlsek

 

Hovězí klouby (Wolf’s Menu)

hovezi-klouby-pro-psy

I toto je přirozený a zdravý BARF pamlsek. Poskytne hodiny a hodiny zábavy. Je vhodný i pro psy, kteří zatím nemají zkušenosti s kostmi. Výhodou je, že klouby naprosto eliminují rizika spojená s tříštěním kostí.

Ukázat pamlsek

 

Morkové kosti (Wolf’s Menu)

hovezi-morkove-kosti-pro-psy

Morkové kosti patří mezi nejoblíbenější psí pochoutky. Skvěle chutnají a docela dlouho vydrží. Pro psy je morek díky lahodné chuti doslova neodolatelný.

Ukázat pamlsek

 

Žvýkací sýrová kost (Dr. Jutta Ziegler)

dr jutta ziegler zvykaci syrova kost pro psy

Skvělá a tvrdá žvýkací alternativa pro psy, kteří mají problémy s alergiemi. Ideální žvýkací pamlsek pro psy o váze od 10 do 15 kg.

Ukázat pamlsek

 

Sušené pštrosí šlachy (Dr. Jutta Ziegler)

3234 dr jutta ziegler pstrosi slachy 200 g

V našich končinách je pštrosí trochu exotické – a o to víc zajímavé! I toto je zdravý přírodní pamlsek bez jakýchkoli přidaných konzervantů, barviv či chutí. Také pštrosí šlachy jsou vhodné pro alergické či velmi citlivé psy.

Ukázat pamlsek

 

Sušené koňské šlachy (Dr. Jutta Ziegler)

3234 dr jutta ziegler konske slachy 200 g

Koňské šlachy díky své pevnosti nabízejí opravdu dlouhý žvýkací zážitek. Také tento protein je velmi dobře snášen alergickými a psy a psy s velmi citlivým zažíváním.

Ukázat pamlsek

 

Jak často psům dávat žvýkací pamlsky?

U štěňat a mladých psů doporučujeme podávat žvýkací pamlsky přibližně 3-4x týdně. U dospělých psů to obyčejně stačí 1-2x týdně. Jak už ale zaznělo výše, každý pes je unikátní, a proto je potřeba přizpůsobit dávkování podle jeho potřeb. Ani s množstvím by se to nemělo přehánět.

Rádi poradíme s výběrem i čímkoli dalším

Pokud vás s ohledem na žvýkací pamlsky pro psy cokoli zajímá, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám poradíme s výběrem i dávkováním. To platí i pro krmiva, doplňky stravy a všechno ostatní z našeho sortimentu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz