Můj první nákup mraženého BARF krmiva v e-shopu Dejmunej.cz

Pojďme se dnes podívat na to, co běží hlavou asi každému, než se rozhodne koupit si u nás krmivo pro psy nebo kočky, které je mražené a jeho základem je opravdové maso (říká se mu BARF). A jak to udělat jinak než se zeptat skutečného zákazníka? Právě o jeho zkušenost s nákupem se s vámi chceme podělit. O barfování si povídal Petr Košina s Honzou Petrtylem, naším zákazníkem z Českých Budějovic.

Co vás přivedlo k nákupu BARF krmiva?

Víte, já si pamatuji, že když jsem byl ještě malý kluk a moje babička chovala dobrmany, čas od času jsem viděl, jak jim přinesla maso přímo od řezníka v takovém modrém plastovém kbelíku. Už si přesně nepamatuji, jestli k tomu masu ještě něco přidávala, ale asi ano, protože vždycky strašně dlouho stála u kuchyňské linky a něco tam dělala. Přišlo mi tenkrát naprosto logické, že psi jí maso. To bylo někdy koncem osmdesátých nebo počátkem devadesátých let. Nevím, co ještě ti babiččini psi dostávali, ale to maso mi utkvělo v paměti.

My jsme také vždycky doma měli psy, ale jejich jídelníček byl postaven na granulích a konzervách. Kupovali jsme je dokonce přímo u veterináře, takže jsme spoléhali na to, že taková strava je pro psa úplně v pořádku. Ale přesto, ten babiččin způsob mi přišel takový přirozenější.

Vaše první vzpomínky na to, jak se krmí pes, tedy vlastně přímo souvisí s masem?

Ano, je to tak. A jak jsem říkal, tenhle přístup ve mně pořád nějak hlodal a hlodal, až jsem se rozhodl to krmení masem také vyzkoušet. Ale vůbec jsem nevěděl, jak správně začít. Babičky už se na ty recepty bohužel zeptat nemohu, protože už umřela. A dát třeba psovi jen tak kus hovězí kýty mi nepřišlo jako to pravé ořechové. Tak jsem začal na internetu hledat jak na to, a to mě přivedlo až ke způsobu krmení BARF.

A překvapilo vás v tomto směru něco?

No jéje. Zjistil jsem, že to není tak snadné a že opravdu nestačí vzít kus masa, dát ho psovi a tím že to hasne. Nejde totiž jen o velikost krmné dávky, ale také o druh a formu masa, správné přísady a v neposlední řadě také o skladování a vlastní přípravu receptu. Zkrátka a dobře, ono je to nakonec podobné jako příprava jídla pro lidi. Jen s tím rozdílem, že to psí se nevaří, ale připravuje se jako „raw“.

Takže z jednoduchého záměru dát psovi maso se stala výzva?

V podstatě ano. Měl jsem na výběr z několika možností. Tou první je to, co zřejmě dělala moje babička. Obstarat si čerstvé maso i přísady a v kuchyni připravit BARF krmení podle receptu. Jenomže to je časově opravdu hodně náročné.

Druhou alternativou je nákup v nějakém kamenném obchodě s BARF krmivy. Bohužel, žádný takový, který by se mi opravdu na první pohled líbil, jsem v mém okolí nenašel.

Třetí možností je nákup BARF krmiva online, ale tady dostáváme, jak se říká, k jádru pudla. Aby to dávalo smysl, musí jít o mražené krmivo a s tím se pojí spousta potenciálních problémů. Zjistil jsem, že téměř nikdo mražené krmivo nezasílá. Někdo sice nabízí rozvoz, ale ten přijede třeba jen jednou za určitou dobu, takže se na něj musí poměrně dlouho čekat.

Ale především – a na to jsem narazil v řadě diskusí – někdy existuje problém s kvalitou zboží. Někteří diskutující se doslova ptají, zda mohou dát svému psovi krmení, které trochu zapáchá, vypadá staře apod. Ptají se, protože jim krmivo v takovém stavu bylo doručeno. Jinými slovy – když už jsem se rozhodl krmit psa masem, tak bych si přál, aby to bylo maso kvalitní a ne, že mi někdo pošle něco starého nebo nedej bože páchnoucího. Upřímně, před objednávkou jsem z toho všeho měl obavy a hlavu jako balón.

Na to všechno, co jste popsal, se v Dejmunej snažíme reagovat. Kvalitou krmiv, dopravy i radou, když je potřeba.

A právě to se mi líbí. Pomohlo mi, jak jsme mi poradili s výběrem správného BARF krmiva i pro starého psa, který s takovým typem stravy ještě nemá zkušenosti. Navíc jsem rád, že je to krmivo kompletní, už připravené v nugetkách, které stačí jen vyndat z pytlíčku a nechat rozmrazit. Tím mi odpadají starosti s přípravou. Ale upřímně, pořád jsem měl trochu strach z té dopravy. Pořád jsem se nemohl zbavit pocitu, že takový druh zboží – mražené krmivo pro psy – se prostě pro online prodej nehodí.

Ale nakonec jste objednávku odeslal…

Ano, a zboží mi dorazilo bleskově, doslova za den. To mě překvapilo. Víte, jedna věc je číst vaše recenze, kde lidé dopravu chválí a druhá je zaplatit vlastní peníze a říkat si, že v mém případě se třeba něco pokazí apod. Ale ta rychlost a pečlivý způsob balení mi opravdu vyrazily dech. Krabice, box, bublinková fólie a ještě mrazicí destička, kterou vyžiji i v létě třeba pro chlazení nápojů, to je paráda.

Navíc nám box můžete zdarma vrátit.

No a to je druhá věc. Úplně otevřeně: vždycky, když si něco objednávám online, říkám si, zda nebylo lepší to koupit v kamenném obchodě. Třeba knížku, elektroniku apod. Jenomže když právě v tom je hlavní výhoda nákupu na e-shopu… Takovou šířku sortimentu v kamenné prodejně zkrátka jen tak nenajdu.

A v případě BARF krmiv to platí dvojnásob. Marně přemýšlím, v jakém řeznictví nebo obchodě se psími krmivy bych vedle sebe našel jehněčí, husí, kančí, jelení, kachní, lososí, hovězí, kuřecí, krůtí, sobí nebo ovoce a zeleninu. Ale ještě zpátky k tomu boxu. Jsem rád, že ho při příští objednávce můžu vrátit dopravci. Přišlo by mi škoda, kdybych ho pokaždé musel vyhodit do tříděného odpadu, když může i dál sloužit.

BARF krmiva pro staršího pejska a vašeho ročního kocoura jste u nás tedy objednal poprvé…

… A určitě ne naposledy. Když vidím, jak se po tom novém krmivu může to naše třináctileté „štěně“ utlouct a stejně tak roční kocour, tak je jasné, že jsme narazili na něco opravdu speciálního. Mám z toho zkrátka radost. A myslím, že přesně o tom by vztah mezi člověkem a jeho zvířecími přáteli měl být.

Takovou pomyslnou tečkou na závěr – last, but not least – jak říkají Angličané, je pro mě i původ vašich krmiv a především to, že se k jatečním zvířatům přistupuje s úctou. To je pro mě také velmi důležité. Víte, já osobně se snažím konzumaci masa maximálně omezit. Ale ze psa a kočky člověk vegetariány prostě udělat nemůže. Proto mám alespoň dobrý pocit z toho, že se zvířaty, ze kterých to maso pochází, bylo hezky a citlivě zacházeno.

Pečlivě zabalené mražené zboží Mražené zboží balíme opravdu mimořádně pečlivě

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz