Pro psy je imunita stejně důležitá jako pro lidi. Víte, jak ji správně posílit?

Podzim je tady a dal nám to jasně pocítit nízkými teplotami a ranními mlhami. My lidé v tomhle období automaticky počítáme s tím, že náš imunitní systém bude muset pracovat intenzivněji než jindy. Proto se ho snažíme posílit. Stejnou péči bychom ale měli věnovat i svým čtyřnohým přátelům. Zaslouží si to. Pojďme se podívat proč a také jak na to. Dobrá zpráva na začátek: je to jednodušší, než si myslíte a bude vás to i bavit.

Imunitní systém je první linie obrany

Když imunita funguje špatně, je to jako kdyby byla otevřená brána, která má tělo chránit před závažnými problémy jako jsou infekce, diabetes či dokonce rakovina. Imunita má naprosto zásadní vliv na zdraví vašeho psa, jeho celkovou pohodu a radost ze života. Snížená imunita znamená vyšší zranitelnost vůči negativním vnitřním i vnějším vlivům a často vede k větší náchylnosti k srdečním problémům, astmatu apod.

70 % imunity se skrývá v zažívacím traktu

Se psy toho máme společného víc, než by se mohlo zdát. Stejně jako v našem případě, i na psím imunitním systému se z více než poloviny podílí zažívací systém, tedy žaludek a střeva. Většinu nebezpečných škodlivých látek do sebe psi dostávají tak, že něco olíznou, snědí či vdechnou. Mohou to být bakterie, viry, plísně či parazité. Správně fungující imunitní systém si s nimi dokáže poradit.

Nároky na psí imunitní systém se liší v závislosti na věku a situaci

Během psího života se imunitní systém musí přizpůsobovat měnícím se podmínkám. Březí feny musejí zvládnout určitou nerovnováhu mezi imunitní reakcí a tolerancí štěňat, která v sobě nosí. Embrya a plody musejí být chráněny před infekcemi a jejich matka se zároveň musí potýkat s růstem svých potomků. To je složitá situace.

Období po narození znamená pro štěňata zvýšené riziko infekce, protože jejich imunitní systém se teprve vyvíjí a nemají ještě tzv. imunitní paměť. Proto je pro ně naprosto zásadní, aby dostávala „dávky imunity“ od své matky formou kolostra, které je součástí mateřského mléka. Rostoucí a dospívající psi si imunitu postupně budují, ale i v dospělém věku je nutné ji udržovat a posilovat. Po 7. roce života, kdy psi vstupují do seniorského věku, získává téma posilování imunity ještě víc na důležitosti. Jak tedy psí imunitní systém posilovat a rozvíjet?

Tip č.1: Dostatek pohybu a her

V úvodu jsme slibovali, že vás posilování imunity bude bavit. Jedním z nejlepších způsobů jsou totiž pohyb a hry. Proč? Protože díky nim dochází k redukci tuků. Věděli jste, že tuk patří mezi nejvýznamnější endokrinní žlázy a vylučuje více než 40 druhů hormonů, které způsobují zánět? Právě záněty dokážou v lidském i psím těle napáchat pořádnou neplechu. Psi jsou od své přirozenosti aktivní zvířata, proto je do pohybu nebudete muset moc pobízet. Ze své zkušenosti doporučujeme například procházky, aportování nebo si třeba jít společně zaběhat.

Tip č. 2: Správný jídelníček a správná váha

U lidí i u psů platí, že jsme to, co jíme. O tom, že za imunitu je ze 70 % zodpovědný trávicí systém, jsme se už zmínili. Střeva totiž obsahují tzv. mikrobiom. Jsou to stovky druhů bakterií, jejichž složení velmi úzce souvisí s tím, co pejsek dostává k jídlu. Pokud to je přirozená a zdravá strava, bude takové i jeho zažívání. Bude-li však dostávat to, co by v přírodě sám nejedl, zažívací systém bude dostávat pořádně zabrat a negativně se to projeví právě i v oblasti imunity. A upřímně – bezpochyby to poznáte i podle vzhledu psích exkrementů. Co znamená přirozená a zdravá psí strava? Existuje pro ni zkratka BARF: Bones And Raw Food. Je to syrová strava postavená nejen na mase, ale i na ovoci, zelenině a dalších přísadách.

Tip č. 3: Rozumná míra čistoty

Znáte to: čistota půl zdraví (a někdo dodává, že špína ta druhá). Doporučujeme najít zdravý kompromis mezi tím, aby pes byl ve sterilním prostředí na straně jedné a „životem ve špíně“ na straně druhé. Oba extrémy jsou špatné a ani jeden z nich pejskům neprospívá. Přicházet do rozumného kontaktu s novými podněty (i těmi posilujícími imunitní systém) je pro psy – a konec konců i pro nás lidi – běžnou součástí života a prospívá. Co to znamená v praxi? Udržujme psí mističky i hračky čisté a pravidelně je umývejme teplou vodou. Nezapomeňte je ale i dobře osušit. Když jsme u toho mytí: i pejskové by pravidelně (což však neznamená příliš často) měli být vykoupáni. Pokud si nejste jisti, jak často pejska mýt, zeptejte se svého veterináře, určitě vám rád poradí.

Tip č. 4: Méně stresu

Pejskům, stejně jako lidem, negativní stres (odborně distres) neprospívá. Kromě negativního stresu existuje i tzv. eustres, například, když se na něco těší apod. – ten ale nevadí. Proč je stres pro psy i lidi škodlivý? Protože snižuje funkci imunitního systému a tím se pes stává náchylnějším k nemocem a zdravotním komplikacím. Stejně jako v případě čistoty platí, že není možné (a vlastně i vhodné) pejska zcela ochránit před jakýmkoli stresem, protože i ten je součástí života. Určitě ale pomůže, když se chvíli zkusíme podívat na svět očima svého čtyřnohého kamaráda a odpovědět si na otázku, jestli mu právě v téhle záležitosti někde můžeme vyjít vstříc.

Tip č. 5: Pravidelná veterinární péče

Prevence potíží a jejich včasné odhalení jsou lepší než řešení akutní krize. Berte pejska pravidelně k veterináři a nečekejte, až to bude evidentně potřebovat. Díky tomu můžete včas odhalit, a hlavně vyřešit to, co by později bylo mnohem komplikovanější a nepříjemnější.

Tip č. 6: Vitamíny a doplňky stravy

V neposlední řadě ke zlepšení imunity pejskům – stejně jako nám lidem – pomáhají různé výživové doplňky a vitamíny. Rádi bychom podtrhli slovo doplňky. Samy o sobě totiž nedokážou nahradit pestrou, přirozenou a vyváženou stravu (BARF). Mohou ale v různých situacích a obdobích zásadně pomoci při budování a posilování imunity.

Tohle jsou výrobky, za které z vlastní zkušenosti dáme ruku do ohně a máme je vyzkoušeny i na vlastní smečce. A třeba takové kolostrum pro štěňata už jednou doslova zachránilo našemu malému čumáčkovi život…

PerNaturam Kolsal extrakt z kolostra

Beze sportu to nejlepší, co můžete pejskovi dát na podporu imunity. Používá se i před operacemi a po nich, při očkování a k posílení a zvýšení výkonnosti. Výtečné je také pro štěňata, která nemají dostatek mateřského mléka.

Ukázat doplněk

PerNaturam Kolsal Vital kapsle

Skvělé pro zvýšení imunity, senzační pro výkonnostní psy před- a po soutěžích a výstavách, na podporu oslabených psů a revitalizaci stárnoucích psů. Kapsle Kolsal Vital obsahují lyofilizovaný extrakt z mleziva Kolsal. Díky obzvláště jemné lyofilizaci jsou zachovány všechny cenné ingredience.

Ukázat doplněk 

PerNaturam šípkový prášek – vitamín C

Podzimní klasika. Šetrně sušené a mleté šípkové slupky jsou zdrojem přírodního vitamínu C (důležitý pro látkovou výměnu vápníku), B-komplexu, vitamínu K a karotenoidů. Vysoký obsah přírodních antioxidantů chrání buňky před volnými radikály, především červené krvinky a mitochondrie, a podporuje tak imunitní systém.

Ukázat doplněk

PerNaturam Směs 30 bylin pro psy

Směs 30 bylin je směsí 30 druhů koření a léčivých rostlin, která představuje optimální zdroj živin pro vašeho psa. Léčivé byliny a koření obsahují celou řadu sekundárních rostlinných látek: přírodní antioxidanty, enzymy, éterické oleje a balastní látky. Upravují sekreci zažívacích šťáv, posilují střevní mikroflóru a stabilizují imunitní systém.

Ukázat doplněk

PerNaturam Komplement Junior

Tímhle přípravkem doplníte zvýšenou potřebu živin, minerálních látek a stopových prvků. Používáme pouze přírodní suroviny. Komplement Junior je obzvlášť důležitý u všech vlastních připravených pokrmů, z masových konzerv a receptů z čerstvého masa.

Ukázat doplněk

Krmiva Hulín: konopný olej pro psy

Vysoce kvalitní doplněk stravy psa, především při alergických reakcích, problémech se srstí a kůží, pro zlepšení celkového metabolismu psa. Neobsahuje THC - psychoaktivní látky.

Ukázat doplněk

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz