[VIDEO] BARF jídelníček pro štěňata – to nej na základě vlastních zkušeností chovatele bostonků

Před nějakou dobou jsme v článku Jak a čím krmit štěně popisovali, jakou stravu malí pejsci potřebují ke svému správnému vývoji. Dnes na toto téma navazujeme a přidáváme i první video, které jsme natočili v naší BARF kuchyni. V něm dlouholetý chovatel bostonků Petr Košina na základě svých vlastních zkušeností radí, jak na správný štěněcí BARF jídelníček.

Jak jsme se dostali k BARFu my

Bostonské teriéry chováme už více než 11 let. Hned při prvním vrhu měla štěňata problémy při přechodu na pevnou stravu. Zkrátka a jednoduše – trápil je průjem. Proto jsme si velmi lámali hlavu, abychom jim zajistili to, co by pro ně bylo nejlepší. Tak jsme se dostali až ke způsobu krmení, který se jmenuje BARF (nebo barfování). Všechny další vrhy jsme pak už odchovávali právě na této pro psy přirozené stravě. Ale ono vlastně nejde jenom o pejsky.

Záleží nám i na tom, co jíme my sami. A také v tomto případě platí, že čím méně průmyslově zpracovaná strava, tím lépe. Člověk (i pejsek) je zkrátka to, co jí. Opravdu na tom záleží. Výsledek? Lepší, zdravější a kvalitnější život a fyzická i psychická pohoda. To rozhodně není málo. Argumentů je pro to celá řada. Přečtěte si například to, co BARFu říká veterinářka MVDr. Eva Jírů.

BARF jídelníček pro štěňata: kde jsme začali a kam jsme došli

V podstatě už od 4. týdne štěněcího života začínáme s našimi pejsky pomaličku přecházet na pevnou stravu. Postupem doby jsme zkoušeli celou řadu způsobů BARFu. Samozřejmě máme za sebou desítky (stovky?) návštěv řeznictví, hledání a přípravu BARF receptů. Štěněcí strava proto vždy byla velmi náročná na přípravu. Ale když něco máte rádi a baví vás to, jste zkrátka připraveni tomu věnovat víc (a někdy i výrazně víc) času.

Jak jsme tak pátrali, zkoušeli a testovali, narazili jsme na dvě skvělá štěněcí krmiva, která vypadala vážně dobře. Jedno je finské (MUSH Vaisto Puppy) a druhé anglické (Natures Menu Country Hunter Puppy). Co se nám na nich líbilo – a pořád líbí – nejvíc, a proč jsme se rozhodli je prodávat?

  • Jsou to kompletní a vyvážená BARF krmiva speciálně navržená pro štěňata. Dělají jim dobře.
  • Příprava je jednoduchá. Stačí totiž odebrat potřebnou dávku, nechat rozmrazit a podávat při pokojové teplotě.
  • Obě krmiva jsou vyráběna s důrazem na etiku a udržitelnost. Jinými slovy: ano, je to maso, ale maso získané s mimořádnou ohleduplností a úctou ke zvířatům, z nichž pochází. To je pro nás hodně důležité.

barf-jidelnicek-pro-stenata-nejlepsi

Tak to jsou ona – BARF krmiva pro štěňata, za která dáme ruku do ohně. Proč? Protože už řadu let na nich odchováváme všechny naše pejsky.

Výsledek: spokojení a zdraví pejsci

Jak poznáte, že pejsek má správné zažívání? Cítí se dobře, má dobrou náladu, hezky roste, a také podle, no… zkrátka podle toho, jak vypadají jeho hovínka. Musejí být pevná a pejsek nesmí mít při vyprazdňování potíže. Ani s jedním z výše uvedených krmiv jsme nikdy neměli žádné komplikace. Zmínili jsme, že jde o krmiva kompletní a vyvážená.  To znamená, že k nim už nemusíte nic přidávat. To ale neznamená, že nesmíte. My jsme postupem času do štěněcího jídelníčku zařadili několik „BARF stálic“. Jsou to doplňky stravy od německé firmy PerNaturam. Pomáhají našim psím kamarádům ještě snadněji získávat vnitřní rovnováhu a jsou 100% přírodní. Přesně tak, jak to má být. O jaké konkrétní doplňky jde?

Komplement Junior

Tento doplněk stravy pro štěňata má blahodárný účinek na zažívání. Jeho složky působí tak, že – obrazně řečeno –„uhladí“ žaludek. Naši dospělí pejsci pak dostávají Komplement Basis.

komplement-junior-doplnek-stravy-pro-stenata

Prohlédnout doplněk

Perna Junior

Perna Junior obsahuje mleté mořské mušle a želatinu. Podporuje zdravý vývoj kloubů, šlach a vazivové tkáně. Kromě štěněcí verze existují také varianty pro dospělé psy i psí seniory.

perna-junior-doplnek-stravy-pro-stenata-na-zdravy-vyvoj-klooubu-slach-a-vaziva

Prohlédnout doplněk

Masokostní moučka      

Mletou masokostní moučku doporučujeme používat v případech, kdy maso na BARF neobsahuje kosti (např. jsou to jednodruhová mletá masa Natures Menu řady Home Prepare BARF).

masokostni-moucka-pro-psy

Prohlédnout doplněk

Zahradní směs

Zahradní směs je složena z nahrubo nastrouhané zeleniny. Do jídelníčku ji můžete zařadit od staršího štěněcího věku. Pomáhá předcházet problémům s análními žlázkami. Díky konzistenci směsi se anální žlázky přirozeně čistí. Skvělá prevence problémů a zánětů.

zahradni-smes-doplnek-stravy-pro-stenata-a-psy-proti-problemum-s-analnimi-zlazkami-a-zanetum

Prohlédnout doplněk

30 bylin

Bylinky jsou vhodné už i pro malá štěňátka. Pomáhají jejich žaludku naučit se přirozeně trávit a pracovat. Upravují totiž sekreci zažívacích šťáv a posilují střevní mikroflóru. PerNaturam 30 bylin navíc blahodárně působí i na psí imunitní systém.

30-bylin-doplnek-stravy-pro-stenata-a-psy-pro-prirozene-a-spravne-traveni-a-zazivani

Prohlédnout doplněk

Lososový olej

Kromě toho, že lososový olej má výborný vliv na srst, pejskům usnadňuje konzumaci BARF krmiva a je to i skvělý zdroj energie. Doporučujeme a sami používáme lososový olej značky Krmiva Hulín.

lososovy-olej-pro-psy

Prohlédnout doplněk

Pestrá strava je správný základ

Stejně tak jako my lidé nekonzumujeme pořád jedno a to samé jídlo, ani vlk v přírodě není živ jen o masu. A protože pes je (alespoň co se stravy týká) vlastně vlk, platí to i pro něj. Tomuto tématu jsme proto věnovali i samostatný článek.

V našem obchodě se snažíme nabízet všechno, co můžete potřebovat pro kvalitní barfování. Máme něco pro každého: od mas pro přípravu vlastního domácího BARFu až po kompletní vyvážená krmiva, ale už i zmíněné doplňky psí stravy a vitamíny pro různé příležitosti.

Nakupujte s výhodnou slevou

Víme, že na ceně záleží (ale na kvalitě taky!). Proto nabízíme pro všechny nákupy nad 1.100 Kč dopravu zdarma a slevu 2 % z ceny nákupu. Nákupy nad 2.000 Kč mají slevu dokonce 3 %. Všechno spolehlivě a rychle dodáváme po celé České republice. To není planá proklamace, mrkněte se na hodnocení od zákazníků.

Rádi poradíme

Ať už s barfováním začínáte nebo to pro vás je „denní chleba“, rádi s čímkoli poradíme, navrhneme vhodnou kombinaci surovin nebo si vyměníme zkušenosti. V každém případě jsme moc rádi, že jste tady a těšíme se, že nám o sobě dáte vědět!

 

petr-kosina

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz